de Idee Podcast

Wil je nog eens terugluisteren naar een van onze talkshows? Of kon je er niet bij zijn en wil je een impressie van de avond? Luister hier naar onze talkshows via de Idee Podcast!

Ook te vinden op Soundcloud & iTunes.

#11 // Mens 2.0

Tijdens de elfde editie van de de Idee Podcast hebben we het over de Mens 2.0 – de hyperintelligente, genetisch kerngezonde mens als resultaat van geavanceerde biomedische technologieën. De één wijst op de enorme mogelijkheden die in het verschiet liggen, de ander op de enorme risico’s die we niet kunnen overzien. Hoe moeten we hier over nadenken? Samen met techfilosoof Peter-Paul Verbeek verkennen we in hoeverre de toepassing van technologie op onszelf ons minder mens maakt of dat ‘menselijk’ een oprekbaar begrip is. Daarnaast belichten we de ethische kant van het debat: welke morele vragen brengen nieuwe innovaties met zich mee, hoe bepalen we wat een verantwoorde toepassing is en welke dilemma’s levert een vervagende grens tussen mens en technologie op?

- Peter Joosten (min 00.00)
- Ana Pereira Daoud (min 15.38)
- Charlotte de Kluiver (min 24.03)
- Peter-Paul Verbeek (min 35.15)

#10 // Druk

In de tiende aflevering van de de Idee Podcast gaan Eline de Jong en Max Garschagen in gesprek met een vijftal gasten over het thema Druk. 

- Brankele Frank (min 00.00)
- Sarah Haaij (min 10.56)
- Witte Hoogendijk en Wilma de Rek (min 18.27)
- Maarten Coolen (min 39.00)

#9 // Censuur

In de negende aflevering van de de Idee Podcast, voor een laatste maal met Izaak Dekker en Isabella Vos, is de editie met als thema Censuur terug te luisteren: 

- Andrea Speijer-Beek, journaliste (min 1.23)
- Tessa Sparreboom, Propria Cures (min 8.03)
- Sohail Wahidi, jurist (min 13.35)
- Kate Sinha & Stefan Ruitenbeek, KIRAC (min 23.26)
- Paul Cliteur, rechtsfilosoof (min 31.55)

#8 // Adorno

In de achtste aflevering van de de Idee Podcast verkent Izaak Dekker het gedachtegoed van Adorno samen met Joseph Fruchtl.

Tijdens deze speciale editie van De Idee gaat Izaak Dekker  voorafgaand aan de voorstelling Als we Theodor met rust laten komt alles goed in gesprek met Josef Früchtl, Adorno-kenner en hoogleraar esthetiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij bespreken met hem hoe wetenschap zich verhoudt tot activisme. Wanneer en hoe moeten wetenschappers zich mengen in politieke zaken?

#7 // Invloed

In de zevende aflevering van de de Idee Podcast verkennen Izaak Dekker en Isabella Vos met hun tafelgasten het thema "Invloed".


- Nick van Bree, voorzitter Jonge KlimaatBeweging (min 2.15)
- Anna Keuchenius, promoverend datascientist (min 10.15)
- Billie Nuchelmans, Propria Cures (min 19.45)
- Marjolein Lanzing, promoverend techniekfilosoof (min 23.15)
- Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyticus (min 35.00)

# 7 // Invloed
00:00

#6 // Pop

In de zesde aflevering van de de Idee Podcast gaan we terug in de tijd naar een oude De Idee-aflevering met het thema Pop. Sicco de Knecht en Fransijn Bulhof gaan aan tafel met.


- Fransisca Wals, (min 2.00)
- Jan-Jacob Blusé, (min 11.30)
- Karsten Meijer, jurist en oprichter van de fusie (min 20.45)
- Stefan Pop, cabaret (min 30.00)
- Ira Pronk, schreef winnende essay Een kleiner ik (min 21.15)
- Bas Heijne, columnist NRC Handelsblad (min 45.15
)

#6 // Pop
00:00

#5 // Onthouding

In de vijfde aflevering van de de Idee Podcast verkennen Izaak Dekker en Isabella Vos met hun tafelgasten het thema "Onthouding".


- Paul Buckley, gesproken column (min 1.45)
- Willem Pije, schreef essay Zelfonthouding (min 5.15)
- Tjesse Riemersma, schreef essay Doelbewust tegen de wind in roeien (min 10.00)
- Propria Cures, Matthijs Mul (min 16.30)
- Ira Pronk, schreef winnende essay Een kleiner ik (min 21.15)
- Dirk de Wachter, psychiater (min 29.30
)

# 5 Onthouding
00:00

#4 // Talent

In de vierde aflevering van de de Idee Podcast verkennen Izaak Dekker en Sophie Ruthenfrans met hun tafelgasten het thema "Talent". 


- Mare Groen, student en auteur bij deFusie (min 1.40)
- Maarten Stuifbergen, basisschoolleraar, pabodocent en maker van documentaire Iedereen is Leraar. (min 6.10)
- Propria Cures intermezzo (min 12.30)
- Jeroen de Ridder, filosoof, publicist en lid van Jonge Academie (min 17.20)
- Harriet Bergman, filosofiestudent en bezetter van het maagdenhuis (min 25.45)
- Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam 9min 31.50)

#4 Talent
00:00

#3 // Satire

In de derde aflevering van de de Idee Podcast kun je luisteren naar alweer de achtiende editie van de Idee, die op 14 december plaatsvond in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Dit keer was het thema van de avond "Satire" en Arjen Lubach schoof aan tafel als hoofdgast.

 

Ook ontvingen we communicatiewetenschapper Mark Boukes en Jim Deddes (o.a. bekend van het YouTube-kanaal Joardy Film) aan tafel om het thema satire verder te verkennen. Mattijs Mul van Propria Cures bracht een intellectueel intermezzo in de vorm van een gesproken column en daarnaast was er veel ruimte voor vragen uit het publiek.

#3 Satire
00:00

#2 // Opinie

In de tweede aflevering van de de Idee Podcast kun je luisteren naar de zeventiende editie van de Idee, die op 18 november plaatsvond in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Dit keer was het thema van de avond "Opinie" en Elma Drayer schoof aan tafel als hoofdgast.

 

Ook ontvingen we Jaap Tielbeke en Rosa van Gool aan tafel om het thema opinie verder te verkennen. Melle Maré van Propria Cures bracht een intellectueel intermezzo in de vorm van een gesproken column en Kees van Berkel zorgde tussendoor voor muziek

#2 Opinie
00:00

#1 // Discipline

In de allereerste aflevering van de de Idee Podcast kun je luisteren naar alweer de zestiende editie van de Idee, die op 7 september plaatsvond in het Volkshotel. Dit keer was het thema van de avond "Discipline" en Marli Huijer schoof aan tafel als hoofdgast.

 

Ook ontvingen we jonge denksterren Mare Groen en Dmitry Ivanov, die beiden hun idee over discipline uiteen zetten. Om wat lucht in de avond te brengen kwam Mattijs Mul van Propria Cures een column voorlezen. 

#1 Discipline
00:00