de Idee #23: DRUK

DSC03583-Bewerkt
DSC03579-Bewerkt
DSC03586-Bewerkt
DSC03584-Bewerkt
DSC03591-Bewerkt
DSC03603-Bewerkt
DSC03598-Bewerkt
DSC03617-Bewerkt
DSC03608-Bewerkt
DSC03613-Bewerkt
DSC03604-Bewerkt
DSC03623-Bewerkt
DSC03628-Bewerkt

​Op donderdag 17 januari 2019 ontvingen wij psychiater Witte Hoogendijk en journaliste Wilma de Rek, tezamen met drie jonge en minder jonge denkers om te praten over het thema: DRUK. Intermezzo's werden verzorgd door Brankele Frank met een zelfgeschreven lied en een gesproken column door Propria Cures.

Op de vraag ‘Hoe gaat het?’ is vaak het antwoord ‘Goed, druk!’. Iedereen heeft het druk en lijkt dit ook te willen. Want: succesvol zijn is druk zijn. Toch kampt één op de zeven jongeren tussen 25 en 35 jaar met burn-outklachten. Overvolle agenda’s leiden tot overvolle hoofden. Moeten we onszelf in bescherming nemen? Of brengt druk zijn ons meer dan we willen toegeven? Een avond over druk voelen en het druk hebben dus.

Na een vlucht in de feestdagen zette Talkshow De Idee je in januari weer met beide benen op de grond: we begonnen immers weer massaal met werken. Een ideaal moment om te kijken of dat ook stressvrij kan! In deze editie over ‘Druk’ onderzochten we in hoeverre stress een typische moderniteitsziekte is en hoe we ons hiertegen moeten wapenen.

Fotografie: © Brecht

DRUK

Programma de Idee

Denker // Brankele Frank

Brankele studeerde neurobiologie in Amsterdam, Londen en Parijs en werkte daarna succesvol als strategieconsultant bij McKinsey & Company. Tot ze opeens thuis kwam te zitten met een burn-out. In een poging om zichzelf en de buitenwereld ervan te verzekeren dat ze zich niet aanstelde, ging Brankele op zoek naar een wetenschappelijke verklaring. Inmiddels zet ze haar expertise in de neurobiologie en eigen ervaringen in om workshops over stress en burn-outs te geven aan bedrijven. Dat doet ze naast haar werk als hoofd Educatie bij ARTIS. Ook heeft ze recentelijk groen licht gekregen voor het boek dat ze graag wil schrijven over, jawel, de burn-out. Samen met Brankele bespraken we wat er precies in je hoofd gebeurt als je gebukt gaat onder zware werkdruk en verkennen we hoe je je grenzen bewaakt in een veeleisende werkomgeving.

Denker // Sarah Haaij

Sarah studeerde Internationale Betrekkingen en werkte daarna als communicatiemedewerker bij onder andere het Europese Parlement. Inmiddels maakt ze furore als freelance journalist en schrijft ze over migratie, globalisering en duurzaamheid. Haar verhalen verschijnen onder meer in Trouw, The Guardian en de Correspondent. In één van die artikelen – genomineerd voor de Aad Struijs Persprijs – beschreef ze een pijnlijke burn-out – niet van haarzelf of van iemand uit haar omgeving, maar van een eiland. En daarmee hield ze ons een interessante spiegel voor. 

Intermezzo Propria Cures // Billy Nuchelmans

Vaste gast bij de Idee zijn de vrienden van Propria Cures, met een gesproken column.

Gevestigd denkers // Witte Hoogendijk en Wilma de Rek

Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij promoveerde op de locus coeruleus - het plekje in ons brein waar ons fight or flight-respons huist en is gespecialiseerd in depressie. Wilma de Rek studeerde Franse taal- en letterkunde en is chef Boeken bij de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder andere De Kleine Darwin en Stand-up Filosoof samen met René Gude.

Samen schreven ze de boeken Van Big Bang tot Burn-Out en Leef als een Beest, waarin ze pleiten voor een radicaal andere visie op stress en stress-gerelateerde aandoeningen als burn-out en depressie. Geen zelfhulpboek, maar een heuse evolutietherapie. Vanuit evolutionair perspectief vertellen Witte en Wilma waarom wij ons hoofd in een moderne samenleving van overvloed vaak maar moeilijk boven water kunnen houden, waarom we soms kopje onder gaan en hoe dat inzicht ons houvast kan geven.

We bespraken wat Darwin te maken heeft met hedendaagse stress, of we stress überhaupt als een typische ‘modernetijdziekte’ moeten zien én hoe wij met ons vissenalarm stressvolle situaties succesvol te lijf kunnen gaan.

Intermezzo Brankele Frank 

Hoewel Brankele haar lied 'Laat me' schreef nog voordat ze een burn-out kreeg, krijgt de tekst met de kennis van nu een extra lading. 

 

Denker // Maarten Coolen

Maarten is universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een boek waarin hij de burn-out op cultuurfilosofische wijze uiteenzet. Waar stress en een hoge werkdruk vaak worden genoemd als oorzaken voor de burn-out, is er volgens hem iets anders aan de hand: een burn-out treedt op als het te zwaar wordt om iemand te zijn. We zijn voortdurend bezig met het updaten van ons levensverhaal zodat we interessant blijven voor anderen. Maar wat als we dat verhaal niet langer kunnen volhouden?