de Idee #22: Censuur

DSC03553
DSC03562
DSC03564
DSC03531
DSC03550
DSC03552
DSC03545
DSC03520
DSC03523
DSC03565

​Op donderdag 22 november 2018 ontvingen wij de rechtsfilosoof Paul Cliteur en drie aanstormende Jonge Denkers om te praten over het thema: CENSUUR. Een intermezzo in de vorm van een gesproken column werd verzorgd door Propria Cures.

‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen’, zo schreef Voltaire in de 18de eeuw. Het is het Verlichtingsideaal bij uitstek, een absolute verdediging van de vrijheid van meningsuiting, het open debat en een vrije uitwisseling van opvattingen en ideeën. Maar in hoeverre zijn we hier vandaag de dag nog tegen opgewassen? Een geplande anti-zwarte pietdemonstratie mag rekenen op een snelwegblokkade, een Voetbal Inside-presentator die grapjes maakt ten koste van een transgender kan zijn spullen wel pakken en ieder tegengeluid in de #MeToo-beweging is politieke zelfmoord. We leven in een vrij land, zeggen we vaak. Maar klopt dit wel? Hoe vrij zijn we om te zeggen wat we willen zeggen? En lukt het ons nog om de ander dezelfde vrijheid te gunnen? Op 22 november stond Talkshow de Idee in het teken van CENSUUR.

Fotografie: © Brecht

Programma de Idee

Jonge denkers // Kate Sinha en Stefan Ruitenbeek - KIRAC

“Wanneer kunst wordt gebruikt om een vooringenomen agenda te promoten wordt ze ongeloofwaardig, intolerant en irrelevant. Zeker wanneer ze haar eigen bestaansrecht aan die agenda denkt te moeten ontlenen.” Sinds 2016 bespreken Kate Sinha en Stefan Ruitenbeek kunst op het YouTube-kanaal Keeping It Real Art Critics (KIRAC). Hun filmpjes zijn een grote hit, maar hun confronterende stijl is omstreden. Eerder dit jaar lastte de directie van de Rietveld Academie een KIRAC optreden af na protest van studenten over vermeende ‘seksistische’ en ‘racistische’ uitspraken van het tegendraadse kunstenaarsduo. Wat voor KIRAC een aanleiding vormde om er een film over te maken, getiteld ‘Stigma’. Is vrije kunstkritiek nog mogelijk in een wereld van identiteitspolitiek en gemakzuchtig politiek-correct engagement? En hoe ver mag je gaan om de problemen hiervan aan de kaak te stellen? van YouTube-kanaal Keeping It Real Art Critics (KIRAC)

Jonge denker // Andrea Speijer-Beek

Andrea Speijer-Beek is filosoof en schreef artikelen voor onder andere deFusie, VICE, Brainwash en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt ze aan haar boek Het beloofde individu, dat in 2019 zal verschijnen.

Intermezzo Propria Cures // Billy Nuchelmans en Tessa Spareboom

Vaste gast bij de Idee zijn de vrienden van Propria Cures, met een gesproken column.

Jonge denker // Sohail Wahedi

Jurist Sohail Ahedi werd in 1990 in Afghanistan geboren en liep tijdens zijn studie stage bij  Buitenlandse Zaken, de VVD En Spong advocaten. Momenteel rond hij zijn promotietraject af, al 2 jaar na aanvang. In zijn onderzoek verdiept hij zich in de relatie tussen religie en recht. Is er een rechtmatige basis voor een boerkaverbod? Mag het recht uitzonderingen maken voor religie? En betekent godsdienstvrijheid ook open staan voor intolerante religieuze opvattingen en praktijken?

Gevestigd denker // Paul Cliteur

Na de gruwelijke aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in januari 2015 gingen mensen wereldwijd de straat op om hun solidariteit te betuigen. Niet alleen met de slachtoffers en nabestaanden, maar ook met die fundamentele, democratische waarde waarop de daders het gemunt hadden: de vrijheid om te denken, te spreken en te bespotten, kortom, de vrijheid van meningsuiting. Iedereen was even Charlie. Maar volgens de rechtsfilosoof Paul Cliteur zijn we er nog lang niet. Van Salman Rushdie tot Ayaan Hirsi Ali tot Geert Wilders: nog altijd zijn de levens van mensen die zich kritisch uitlaten over wat hij noemt het ‘theoterrorisme’ in gevaar, zoals hij toelicht in zijn boek Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders (2016). Nog veel kwalijker, aldus Cliteur, is dat de schuld vaak bij henzelf wordt gelegd.

 

Heb jij een idee en wil je bij ons aan tafel? Neem dan contact met ons op. Wellicht staat jouw naam in de line-up van een volgende editie.